Veelgestelde vragen

Het zou zomaar kunnen dat u ergens wat meer over wilt weten, en dat iemand deze vraag al eens heeft gesteld. Bekijk eerst al onze veelgestelde vragen. Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op, zodat wij uw vraag kunnen beantwoorden.

Algemeen

Zijn mijn gegevens veilig bij jullie?

Ja. Zodra je begint met het vergelijken van je verzekering kom je terecht in een beveiligde internetomgeving. Zo krijgen anderen niet de kans om stiekem mee te kijken. Je gegevens worden versleuteld verstuurd via een SSL-verbinding. Je herkent een veilige SSL-verbinding aan het slotje in je browser.

Wat is advies op basis van Execution Only?

Op onze website kunt u zelf de premies van verzekeringen berekenen en de verzekering naar uw keuze online afsluiten zonder advies van een financieel dienstverlener. Dit wordt binnen de Wet financieel toezicht (Wft) “execution only” genoemd. Mocht u via onze website een verzekering afsluiten dan is er geen sprake van advies en kunnen wij geen aansprakelijkheid aanvaarden voor enige schade die het gevolg is van een onjuiste keuze die u hebt gemaakt of fouten die zijn ontstaan bij het invoeren van de aanvraag.

Aansprakelijkheidsverzekering

Is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht?

Nee. Het is wel een verzekering die zeer aan te raden is.

In welke landen ben ik verzekerd?

U bent over de hele wereld verzekerd. Bij sommige verzekeraars is het een eis dat u in Nederland woont.

Wat is het verschil tussen een aansprakelijkheidsverzekering en een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering?

De wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (AVP) dekt schade aan anderen en andermans spullen waarvoor u aansprakelijk bent en die is veroorzaakt zonder motorvoertuig.
Het verschil met een WA-verzekering voor bv. een auto, motor of scooter is dat u die specifiek kunt afsluiten voor uw motorvoertuig. Hiermee is alleen schade verzekerd die met dat voertuig aan andere personen en goederen is veroorzaakt.

Is schade toegebracht aan een ander tijdens mijn werk verzekerd?

Nee, u bent alleen verzekerd voor schade die je veroorzaakt als particulier en waarvoor je als particulier aansprakelijk bent. Dat betekent dat de verzekeraar niet betaalt voor schade die is veroorzaakt in verband met jouw beroep of bedrijf.

Wanneer zijn kinderen meeverzekerd?

Je kinderen zijn niet altijd automatisch meeverzekerd. Wanneer je dit wilt, moet je dit aangeven bij je verzekeraar. Bij een verzekering voor een alleenstaand persoon zijn kinderen niet meeverzekerd. Let dus goed op bij het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering dat je de goede verzekering hebt. De verschillende dekkingen dekken logés, kinderen die vanwege hun studie uitwonend zijn en inwonende (schoon)ouders en andere familieleden. Op de aansprakelijkheidsverzekering met gezinsdekking zijn kinderen meeverzekerd tot hun 27ste levensjaar. Je kind moet dan wel thuis wonen, of uit huis wonen en studeren. Je kind mag daarnaast niet getrouwd zijn.

Kan een verzekeraar mij weigeren?

Ja, want een verzekeraar heeft geen acceptatieplicht. Als je bijvoorbeeld in het verleden frauduleus heeft gehandeld of een strafblad hebt kan een verzekeraar je aansprakelijkheidsverzekering weigeren.

Autoverzekering

Wat heb ik nodig om een autoverzekering af te sluiten?

De volgende dingen zijn nodig:
– Het kenteken van uw auto
– Datum waarop de auto op uw naam is gezet onder aanvang tenaamstelling 1B onder aanvang tenaamstelling.
– Meldcode (deze datum vindt u op uw tenaamstellingsbewijs deel 1B.
– Het nummer van uw identiteitsbewijs (rijbewijs, paspoort of identiteitskaart)
– Uw rekeningnummer voor het afschrijven van de premie.

Is diefstal van inboedel uit mijn auto verzekerd?

Je bagage is verzekerd tot ongeveer € 250 per gebeurtenis op je autoverzekering. Je auto moet dan wel WA + Beperkt Casco (WA plus) of WA + Volledig Casco (all-risk) verzekerd zijn. Zorg er voor dat de auto op slot is. En dat je bezittingen uit het zicht liggen.
Diefstalgevoelige bezittingen zijn niet verzekerd, zoals: geld, telefoon, laptop, fototoestel, dvd-speler, tablet, paspoort, horloge en sieraden.

Wat zijn schadevrije jaren?

Schadevrije jaren zijn de jaren dat je geen schade hebt geclaimd bij je verzekeraar. Voor elk jaar dat geen schade claimt, bouw je één schadevrij jaar op. Wanneer je wel schade claimt, verlies je schadevrije jaren. De premie die je maandelijks of jaarlijks betaalt aan je verzekeraar wordt onder andere bepaald door de hoeveelheid schadevrije jaren die je hebt opgebouwd.

Bromfietsverzekering

Ben ik verzekerd als mijn brommer is opgevoerd?

Nee. Een opgevoerde scooter of brommer is niet verzekerd. Veroorzaak je met jouw opgevoerde scooter of brommer schade aan anderen, dan is de verzekeraar wettelijk verplicht die schade aan het slachtoffer te vergoeden. Maar vervolgens zal de verzekeraar die schade op jou verhalen. Uiteindelijk draai je dus zelf op voor de schade. Ook kun je rekenen op een boete van justitie.

Mag ik de brommer van zoon of dochter op mijn naam verzekeren?

Nee, de verzekering dient afgesloten te worden op naam en met geboortedatum van degene waarop het kenteken geregistreerd staat. Is je zoon of dochter minderjarig? Dan kun je wel een verzekering voor hen aanvragen, mits je jouw zoon of dochter als afwijkende bestuurder opgeeft en zijn/haar geboortedatum invult. Doe je dit niet dan kan dit gevolgen hebben voor de uitkering bij de schade.

Ben ik voor de brommerverzekering verplicht om een helm te dragen?

Ja. Je bent verplicht om een wettelijk voorgeschreven helm te dragen. Doe je dit niet dan ben je niet verzekerd. Voor bestuurders van een brommer met een maximumsnelheid van 25 km/h of lager op het kentekenbewijs (snorfiets/scooter, fiets met hulpmotor) geldt de helmplicht niet.

Ben ik verplicht om mijn brommer te verzekeren?

Elke brommer en snorfiets moet verzekerd zijn voor wettelijke aansprakelijkheid (WA). Dit betekent dat als jij iemand aanrijdt de schade van die ander door de verzekeringsmaatschappij wordt vergoed.

Is het mogelijk om mijn brommer tegen diefstal te verzekeren?

Om jouw brommer tegen diefstal te verzekeren, kies je voor de WA + Volledig Casco dekking. Let op: diefstal is uitsluitend verzekerd als de brommer op slot was gezet met zowel het standaard slot als een ART categorie 3 goedgekeurd slot. Op www.stichtingart.nl kun je zien welke sloten hieraan voldoen.

De brommer staat op mijn naam, mogen mijn partner/kinderen/familieleden er ook mee rijden?

Wanneer de brommer op jouw naam staat, mogen je partner/kinderen/familieleden er ook mee rijden, mits zij een geldig brommercertificaat of rijbewijs hebben. Indien zij een schade veroorzaken gaat dit dan wel ten koste van de schadevrije jaren van de verzekeringnemer. Indien na een schade blijkt dat de bestuurder van de brommer in een lagere leeftijdscategorie valt dan de verzekeringnemer dan zal het bedrag van eigen risico hoger zijn.

Doorlopende reisverzekering

Wanneer gaat de dekking in?

De dekking gaat in zodra de vakantie begint. Dat is het moment waarop je de woning verlaat.

Hoe lang kan ik aaneengesloten op reis?

De periode loopt uiteen van 45 dagen tot 180 dagen. Bij pakweg de helft van de verzekeraars bestaat de mogelijkheid om de maximale reisduur te verlengen.

Heb ik buiten Europa altijd werelddekking nodig?

Nee, niet altijd. De vuistregel is dat onder de Europadekking, naast alle Europese landen, ook een aantal bekende eilandgroepen valt, zoals de Canarische Eilanden, Madeira en de Azoren. Ook geldt de Europadekking vrijwel altijd voor de landen grenzend aan de Middellandse Zee, zoals Marokko, Tunesië, Egypte en Israël (inclusief een uitstapje naar Jordanië).

Kortlopende of doorlopende reisverzekering afsluiten?

Het hangt af van de gezinssamenstelling en hoe vaak je op vakantie gaat. In het algemeen geldt:
– Gezinnen die per jaar 3 weken of langer op vakantie gaan, zijn goedkoper uit met een doorlopende reisverzekering.
– Voor alleenstaanden ligt het omslagpunt bij 4 weken.

Welke medische kosten worden vergoed?

Medische kosten die vergoed worden, zijn de onvoorziene en noodzakelijke kosten van:
– tand(artsbezoek);
– de door een (tand)arts voorgeschreven behandelingen, onderzoeken en medicijnen en verbandmiddelen;
– ziekenhuisopname en operatie;
– vervoer heen en terug naar de locatie van behandeling.

Indoedelverzekering

Is het verplicht om een inboedelverzekering af te sluiten?

Nee. Het is wel verstandig. Spullen, apparatuur en meubels van waarde kunnen op verschillende manieren beschadigd raken. De kosten kunnen snel oplopen.

Wat moet ik doen bij een verhuizing?

Bij een verhuizing moet de inboedelverzekeraar op de hoogte worden gebracht. Je inboedel is meestal dertig dagen verzekerd op allebei de adressen.

Wat valt er onder opstal- en wat onder inboedelverzekering?

Opstalverzekering: alles dat vastzit aan je huis. Opstal betekent letterlijk bouwwerk. Alleen de grond telt niet mee. Denk aan: de schuur, het dak, zonnepanelen, regenpijp etc. Inboedelverzekering: alles dat niet vastzit en wat je kunt pakken (zonder het te beschadigen) bij een verhuizing, denk aan: de bank, de eettafel en schilderijen. Als de vloer los zit valt deze onder een inboedelverzekering

Is schade door mijn eigen schuld verzekerd?

Dit hangt af van je dekking. Als je de meest uitgebreide dekking hebt vaak wel. opzet of grove nalatigheid is nooit verzekerd. Ook gevolgschade van achterstallig onderhoud aan je woning niet.

Hoe werkt het eigen risico?

Het standaard eigen risico ligt ongeveer tussen de 0 en 500 euro. Bij de meeste inboedelverzekeringen kun je de hoogte van het eigen risico aanpassen. Dit is afhankelijk van de verzekeraar. Een hoger eigen risico zorgt voor een lagere premie.

Hoe wordt de hoogte van mijn premie bepaald?

De premie is gebaseerd op verschillende factoren:
– waarde van je spullen
– waar je woont (postcodegebied)
– type woning
– preventiemaatregelen
– dekking
– schadeverleden
– garantie tegen onderverzekering of niet

Motorverzekering

Hoe moet ik mijn motor beveiligen?

Als je diefstal verzekerd hebt, is een ART categorie 4 goedgekeurd slot vereist. Afhankelijk van de verzekerde waarde van de motor, kunnen aanvullende eisen worden gesteld.

Wat is een motorverzekering?
Wanneer u schade veroorzaakt met uw motor en de andere partij heeft schade, dan bent u aansprakelijk voor de financiële gevolgen van de schade. Met een WA-motoroverzekering bent u verzekerd voor deze gevolgen.
Is een motorverzekering verplicht?
Wanneer u in het bezit bent van een motorvoertuig, bent u verplicht een WA-motorverzekering af te sluiten. Zonder deze verzekering bent u strafbaar. Hierbij maakt het niet uit of de motorvoertuig stil staat in de garage of dat er veel mee gereden wordt.
Ben ik met een WA-motorverzekering verzekerd voor de schade van mijn eigen motorvoertuig?
Met een WA-motorvoertuig bent u niet verzekerd voor de schade aan uw eigen motorvoertuig. Hiervoor kunt u de beperkte cascoverzekering en de volledige cascoverzekering afsluiten. Deze kunt u bij ons afsluiten.

Opstalverzekering

Is een opstalverzekering verplicht?

Nee. Een opstalverzekering is niet verplicht. Het is wel verstandig om uw opstal te verzekeren tegen schade door onder andere brand, storm, water, diefstal.

Wat betekent ‘opstal’ bij een opstalverzekering?

Met opstal bedoelen we de woning en alles wat echt vastzit aan uw huis; ramen, deuren, inbouwkeuken en badkamer. Ook tuinschuttingen, bijgebouwen, zonnepanelen en een elektrische oplaadpaal.
Alle spullen die los in uw huis staan, vallen onder de inboedelverzekering.

Moet ik een opstalverzekering afsluiten met een huurwoning?

Nee. De eigenaar van de huurwoning moet de opstalverzekering afsluiten. De eigenaar is namelijk verantwoordelijk.

Hoe wordt de premie van de opstalverzekering bepaald?

De opstalverzekering kent een vaste basispremie. Afhankelijk van de regio waar je woont, geldt een korting of toeslag op deze premie. Als je preventieve maatregelen treft, kun je in aanmerking komen voor preventiekorting. De hoogte van de premie is ook afhankelijk van het gekozen eigen risico.

Moet ik nog een aparte glasverzekering afsluiten?

Glas is standaard meeverzekerd op de opstalverzekering.

Opstalverzekering

Wat is juridische bijstand?

Juridische bijstand, ofwel rechtshulp, is hulp die wordt ingeschakeld vanuit de verzekeraar voor advisering, ondersteuning en dienstverlening op juridisch gebied, zoals wanneer je bijvoorbeeld juridische problemen hebt met de buren, in het verkeer, met je huisbaas, uitkeringsinstantie, leveranciers of op het werk.

Wat vergoedt een rechtsbijstandverzekering?

Welke bedragen en zaken exact worden vergoed kun je vinden in de polisvoorwaarden van jouw verzekering. Vaak zit er een limiet gebonden aan de vergoeding van de zogenaamde externe kosten (waaronder de kosten voor advocaten, overige deskundigen en de proceskosten vallen).

Eigen risico bij rechtsbijstandverzekering?

Of je een eigen bijdrage moet leveren voor juridische ondersteuning of niet verschilt per verzekeraar. In de meest gevallen vragen de verzekeraars hier alleen naar wanneer de verzekeraar externe kosten maakt, en dus zijn werk uitbesteed. Dit kan dus het geval zijn bij het inzetten van deskundigen, advocaten en dergelijke. Controleer dus altijd goed of hiervan sprake is bij de rechtshulp die je nodig hebt zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Kun je zomaar een rechtszaak starten met een rechtsbijstandverzekering?

Met een rechtsbijstandsverzekering krijg je niet voor elke kleine onenigheid een gang naar de rechtbank vergoed. In de meeste gevallen ligt de keuze om een rechtszaak te starten bij de verzekeraar. De verzekeraar zal voor die keuze kijken naar verschillende zaken zoals de kans op winst, het mogelijke financiële belang in de zaak en naar de schuldvraag (bij wie de schuld ligt).
Wanneer de verzekeraar de beslissing neemt om een rechtsproces te starten, mag je in de meeste gevallen zelf je juridische adviseur of advocaat kiezen.

Wat dekt een rechtsbijstandverzekering?

Met een rechtsbijstandverzekering heb je recht op juridisch advies en deskundige rechtshulp. Onder de dekking van een rechtsbijstandverzekering vallen:
– Geschillen met je werkgever
– Geschillen met de overheid
– Consumentengeschillen
– Geschillen over je woning
– Verkeersschade en – geschillen

Daarnaast verschilt het per verzekeraar of er nog extra opties zijn om je rechtsbijstandverzekering aan te vullen.

Neem contact met ons op

Als u vragen heeft, staan wij voor u klaar.

Telefoon

Adres

Monteverdistraat 27,
1323 AE, Almere Muziekwijk.

Routebeschrijving

Openingstijden

Ma: 09:00 – 17:00
Di: 09:00 – 17:00
Wo: 09:00 – 17:00
Do: 09:00 – 17:00
Vr: 09:00 – 17:00
Za: Gesloten
Zo: Gesloten

BENIEUWD WELKE VERZEKERING HET BEST BIJ U PAST?

Curo Direct helpt u!

Curo Direct helpt u met het kiezen van de beste verzekering. Bereken snel uw premie, om te zien welke verzekering het best bij u past.